РЕАЛІЗАЦІЯ ДОДАТКУ СТВОРЕННЯ ГЕНЕАЛОГІЧНОГО ДЕРЕВА ДЛЯ ПРИСТРОЇВ З ОС ANDROID МОВОЮ ПРОГРАМУВАННЯ KOTLIN

Автор(и)

  • Максим Макута Волинський національний університет імені Лесі Українки
  • Людмила Глинчук Волинський національний університет імені Лесі Українки https://orcid.org/0000-0002-8943-9604
  • Тетяна Гришанович Волинський національний університет імені Лесі Українки https://orcid.org/0000-0002-3595-6964

Ключові слова:

генеалогічне дерево , формат Gedcom, мова програмування Kotlin

Анотація

В роботі описано особливості формату Gedcom та реалізація додатку, який будує генеалогічне дерево. Оскільки, аналогічні системи використовуються і українськими вченими, та і просто пересічними людьми, які цікавляться своїм родоводом з багатьох причин, то слушним було реалізувати таку безкоштовну можливість для пристроїв з операційною системою Android. Актуальність має місце ще і тому, що надзвичайно зручно працювати з генеалогічними даними використовуючи власний телефон, який завжди з собою. Щоб реалізувати додаток, який буде використовуватися для побудови генеалогічного дерева, було здійснено аналіз проблем таких додатків як, Family Historian, MyHeritage, Gramps. А також, виявлено їх переваги та недоліки. В результаті огляду аналогічного ПЗ сформувалася ідея та зовнішній вигляд майбутнього додатку, функціональні вимоги, були задані вимоги до функціональних характеристик та надійності. Для побудови генеалогічного дерева у додатку був обраний формат Gedcom з декількох важливих причин бо: надає стандартизований спосіб представлення генеалогічної інформації; дозволяє користувачам переносити свої генеалогічні дані між різними програмами без втрати інформації або зміни формату даних та спрощує роботу користувачам; дозволяє користувачам обмінюватися своїми даними та спільно працювати над різними проектами. В якості основного інструменту обрали інтегроване середовище розробки Android Studio та мову програмування Kotlin. Оскільки, дана мова вважається головною в розробці ПЗ для платформи Android та використовує парадигму ООП, то і код написаний в цьому стилі. Весь інтерфейс побудовано на основі фрагментів, якими керує фрагментний менеджер. Кожна Android програма має містити хоча б одне Activity, для того щоб запуститись і виконувати свої завдання. Дана розробка містить одне Activity, яке задовольняє мінімум для запуску додатку, та 4 фрагменти: MainFragment, GraphFragment, DetailsFragment, SettingsFragment. Activity відіграє роль навігатора по цих фрагментам. На майбутнє буде доцільно додати синхронізацію та резервне копіювання, а також механізми аутентифікації, шифрування і контролю доступу до забезпечення приватності користувача.

Посилання

Український генеалогічний портал: Дослідження дерев - Родовід. Багатомовне генеалогічне дерево - Родовід. URL: https://uk.rodovid.org/wk/

Філософія родознавства - С. Черепанова. Головна. URL: http://vysochanskiy-sas.com/pro-rodoznavstvo/289-filosofiya-rodoznavstva-s-cherepanova?showall=1.

Family Historian – genealogy and family tree software. Family Historian – genealogy and family tree software. URL: https://www.family-historian.co.uk/.

Безкоштовне родинне дерево, генеалогія, сімейна історія та ДНК-тестування. MyHeritage. URL: https://www.myheritage.com.ua/.

Gramps – Free Genealogy Software: Open Source Free Genealogy Software. URL: https://gramps-project.org/blog/.

Gedcom | Ancestris - Documentation. Ancestris - Documentation. URL: https://docs.ancestris.org/books/user-guide/page/gedcom.

New features in Android Studio Preview | Android Developers. Android Developers. URL: https://developer.android.com/studio/preview/features.

Kotlin language specification. Kotlin Programming Language. URL: https://kotlinlang.org/spec/introduction.html.

Fragments | Android Developers. Android Developers. URL: https://developer.android.com/guide/fragments.

Introduction to activities | Android Developers. Android Developers. URL: https://developer.android.com/guide/components/activities/intro-activities.

GitHub - michelesalvador/GedcomGraph: Java library to build genealogical trees on top of a FamilySearch GEDCOM. GitHub. URL: https://github.com/michelesalvador/GedcomGraph.

##submission.downloads##

Опубліковано

08.03.2024

Як цитувати

[1]
Макута, М., Глинчук, Л. і Гришанович, Т. 2024. РЕАЛІЗАЦІЯ ДОДАТКУ СТВОРЕННЯ ГЕНЕАЛОГІЧНОГО ДЕРЕВА ДЛЯ ПРИСТРОЇВ З ОС ANDROID МОВОЮ ПРОГРАМУВАННЯ KOTLIN. Прикладні проблеми комп’ютерних наук, безпеки та математики. 2 (Бер 2024), 18–26.