ОСОБЛИВОСТІ ПРОГРАМУВАННЯ МОВОЮ С++ ОЛІМПІАДНИХ ЗАДАЧ НА ВИВЕДЕННЯ

Автор(и)

Ключові слова:

C мова програмування, цикл, виведення даних, олімпіадні задачі, branching

Анотація

У роботі розглянуто та проаналізовано декілька олімпіадних задач на виведення. Відбір задач здійснювався на основі власного досвіду автора. Задачі розглядаються в порядку складності, тобто від простої до складнішої. Ці задачі цікаві тим, що відрізняються від звичайних складністю виконання та часом затраченим на побудову логіки програми. Формат дослідження дотримано наступний: умова задачі, яка містить вхідні та вихідні дані, аналіз початкових умов та розбір алгоритму для виконання на мові програмування, і нарешті, саме програмування алгоритму на мові С++. Оскільки, всі задачі можна виконати використовуючи тільки розгалуження та цикли, то перед програмуванням задачі виконано аналіз умов які потрібно перевірити у розгалуженнях. Продемонстровано авторський метод розв’язування таких задач. Наведено програмний код розв’язків мовою С++ для кожної задачі. Виконання та аналіз таких задач дасть можливість поглибити та закріпити знання та вміння з програмування.

Посилання

Жмурко О. І. Олімпіади з програмування. Прості задачі / О. І. Жмурко, Т. О. Охріменко; МОН України, Уманський держ. пед. ун-т імені Павла Тичини. Умань: Візаві, 2020. 298 с.

Піраміда з символів. URL: https://www.eolymp.com/uk/problems/1119

Методичні рекомендації щодо розв`язання олімпіадних задач з програмування. URL: http://surl.li/fmiei

Розбір задач II етапу Всеукраїнської олімпіади з програмування. URL: http://surl.li/fmiiw

##submission.downloads##

Опубліковано

22.05.2023

Як цитувати

[1]
Глинчук, Л. 2023. ОСОБЛИВОСТІ ПРОГРАМУВАННЯ МОВОЮ С++ ОЛІМПІАДНИХ ЗАДАЧ НА ВИВЕДЕННЯ. Прикладні проблеми комп’ютерних наук, безпеки та математики. 1 (Трав 2023), 52–62.