ПОРТАТИВНА LMS MOODLE З ВІДДАЛЕНИМ ДОСТУПОМ

Автор(и)

Ключові слова:

LMS moodle, Virtual Machine, server operation system, network, internet-browser, portable, VPN

Анотація

Проаналізовано можливі шляхи створення та визначено вимоги до портативної системи з платформою дистанційного навчання moodle. Обрано варіант створення за допомогою середовища віртуалізації, для чого здійснено порівняльний аналіз найпопулярніших із них. В якості засобу для розгортання такої системи обрано Oracle VirtualBox з гостьовою операційною системою Ubuntu Server. Передбачається, що такий програмний продукт легко переноситься як фізично, так і з однієї хостової операційної системи на іншу; самостійно налаштовується для роботи у тій мережі, в яку він включений; надає можливість користувачеві (як автору курсів так і студентам) працювати у глобальній мережі, або у її ізольованому сегменті; не вимагає складних маніпуляцій при запуску та використанні; не потребує стороннього втручання під час використання та є кросплатформним.
Створена система Pocket moodle під час тестувань показала себе стійкою, стабільною та простою у використанні. Вона може бути рекомендована для викладачів, або вчителів, які бажають бути незалежним від типових, розгорнутих на хостингах платформ дистанційного навчання, вони зможуть вільно переносити таку систему з класу в клас, з мережі в мережу без потреби втручання в її роботу, мати адміністративні права до неї, вивчати її, а при потребі запускати її вдома, або віддалено, завчасно повідомивши параметри з’єднання студентам та учням, щоб ті могли нею скористатись.

Посилання

MoodleDocs. MoodleDocs. URL: https://docs.moodle.org/400/en/Main_page.

Moodle в Україні: Що таке Moodle. Moodle - Open-sourcelearningplatform | Moodle.org. URL: https://moodle.org/mod/page/view.php?id=8174.

Булатецький В., Булатецька Л., Книш В. Особливості комунікації у мережах з порушенням зовнішніх каналів зв’язку. Міжнародна благодійна конференція togetherunited: науковці проти війни: матеріали конф., м. Луцьк, 20 трав. 2022 р. URI: https://evnuir.vnu.edu.ua/handle/123456789/20551.

Windows installationusing XAMPP – MoodleDocs. MoodleDocs. URL: https://docs.moodle.org/2x/pl/Windows_installation_using_XAMPP.

Download XAMPP. XAMPP Installers and Downloads for Apache Friends. URL: https://www.apachefriends.org/download.html.

Pickavance M., Turner B. Best virtual machine software of 2023. TechRadar. URL: https://www.techradar.com/best/best-virtual-machine-software.

The best virtual machine tools for Windows: Run a PC insideyour PC. PCWorld. URL: https://www.pcworld.com/article/1936055/the-best-virtualization-tools-for-windows.html.

Windows 10 Hyper-V SystemRequirements. Microsoft Learn: Buildskillsthatopendoorsinyourcareer. URL: https://learn.microsoft.com/en-us/virtualization/hyper-v-on-windows/reference/hyper-v-requirements.

Documentation – Oracle VM VirtualBox. Oracle VM VirtualBox. URL: https://www.virtualbox.org/wiki/Documentation.

Introducing VMware Cross-CloudServices. VMware. URL: https://www.vmware.com/.

Welcometo QEMU’s documentation! – QEMU documentation. QEMU. URL: https://www.qemu.org/docs/master/.

Resources & System Requirements | Parallels Desktop 19 forMac. Parallels: Mac& Windows Virtualization, RemoteApplication Server, MacManagementSolutions. URL: https://www.parallels.com/products/desktop/resources/.

Installing Moodle - MoodleDocs. MoodleDocs. URL: https://docs.moodle.org/20/en/Installing_Moodle#Software.

Ubuntu server system requirements. Linux Tutorials – Learn Linux Configuration. URL: https://linuxconfig.org/ubuntu-server-system-requirements.

Download PuTTY - a free SSH andtelnetclientfor Windows. DownloadPuTTY - a free SSH andtelnet client for Windows. URL: https://www.putty.org/.

Webmin. Webmin. URL: https://webmin.com/.

Step-by-step Installation Guide for Ubuntu - MoodleDocs. MoodleDocs. URL: https://docs.moodle.org/403/en/Step-by-step_Installation_Guide_for_Ubuntu.

VPN.net – Hamachiby Log Me In. VPN.net – HamachibyLogMeIn. URL: https://vpn.net/.

Business VPN For Secure Networking | OpenVPN. OpenVPN. URL: https://openvpn.net/.

Downloads – Oracle VM VirtualBox. Oracle VM VirtualBox. URL: https://www.virtualbox.org/wiki/Downloads.

##submission.downloads##

Опубліковано

08.03.2024

Як цитувати

[1]
Булатецький, В., Булатецька, Л. і Павленко, Ю. 2024. ПОРТАТИВНА LMS MOODLE З ВІДДАЛЕНИМ ДОСТУПОМ. Прикладні проблеми комп’ютерних наук, безпеки та математики. 2 (Бер 2024), 70–78.